Lampedusa

Den 3 oktober 2013 drunknar 367 flyktingar utanför den italienska ön Lampedusa. Bilder av politiker framför långa rader av likkistor kablas ut över världen. Det här är ett av de första medialiserade skeppsbrotten på medelhavet, men vi har ännu inte hört flyktingarnas version av olyckan.
Adal Neguse, eritreansk flykting bosatt i Stockholm och Anna Blom skapar fem korta dokumentärfilmer om olyckan. Medverkande i filmerna är en grupp överlevare, invånare från Lampedusa som hjälpte till att rädda människor ur havet och människor som förlorade familjemedlemmar i olyckan. Filmerna skapas för mobila plattformar och de lanseras under 2017 och 2018. I det här projektet vill utforska radikalt nyskapande regigrepp i ett inkluderande berättande och  innovativa distributionssätt för film.

Projektet är ett samarbete mellan Anna Blom, dr. Karina Horsti (Academy of Finland Research Fellow, Senior Lecturer, University of Jyväskylä/ Docent, University of Helsinki/Visiting fellow, London School of Economics) och Adal Neguse (sjukbiträde, konstnär, taxichaufför, människorättsaktivist och eritreansk flykting i Stockholm).

Arbetet finansieras av Svenska Kulturfonden (1-årigt arbetsstipendium till Anna Blom), av Föreningen Konstsamfundet samt av Koneen Säätiö.