Yvonne

”När jag föddes fick jag för lite syre i hjärnan, jag tycker att det är orättvist”, berättar skådespelaren Yvonne Heins på Svenska Teaterns stora scen. Hon vill dela med sig av sin livshistoria för att publiken ska få med sig ”en läxa hem” och förstå henne bättre.
Yvonne var en av de bärande skådespelarna i DuvTeaterns hyllade pjäs I det stora landskapet – en sagolik familjekrönika på Svenska Teatern 2019-2020. Föreställningen gjordes i samarbete med Svenska Teatern, Resonaarigroup och Wegelius Kammarstråkar. I filmen Yvonne bekantar vi oss med henne som privatperson. Vi får se hennes starka drivkraft att uppträda, hennes scenskräck och kreativitet, hennes relation till mamma Ulla och vänskapen med lillasyster Nenne, som är så lik och ändå olik.
Yvonne delar också med sig av sina unika familjealbum. Yvonnes pappa Ralf Heins var en mycket begåvad hobbyfotograf. Han gick bort 2010, men han är närvarande i berättelsen om Yvonne genom sina foton och filmer. Yvonnes pappa har filmat och fotograferat sina döttrar när de växte upp och hans bildmaterial ger en unik inblick i hur det var att växa upp med en funktionsvariation i Finland på 1960-talet.
Musiken i filmen är från pjäsen I det stora landskapet. Den är komponerad av Markus Fagerudd och framförs av Wegelius kammarstråkar och orkestern Resonaarigroup. Sångtexterna är skrivna av DuvTeaterns skådespelare.

Produktionen skapades i samarbete med Svenska Yle/Maria Lundström med stöd av Svenska Kulturfonden, Konstsamfundet, Finlands Filmstiftelse/Pekka Uotila.
Regi: Anna Blom
Foto: Ditte Uljas, Ralf Heins
Klipp: Tuomo Leino (Långfilm Productions)
Ljuddesign: Risto Iiissalo (Sound of Silence)
Färgkorrigering: Jussi Myllyniemi (Whitepoint)
Produktion: ja! mediaproduction 2020.